Project

Stap voor stap

Om van het aardgas af te komen gaat niet zonder slag of stoot.
Het vergt een andere manier van denken en het is belangrijk om die maatregelen te kiezen die goed bij uw woning, u en uw gezin èn het energiegedrag van uw gezin passen. Daarom heeft de stichting Energietransitie van A tot Z een integrale aanpak ontwikkeld, waarin zowel de woning als het gedrag van de bewoners wordt meegenomen.

 

STAP 1  - Enthousiast worden

Om de bewoners van Aalden en Zweeloo een beetje gevoel te geven wat energie nu eigenlijk is, gaan we beginnen met de actie Speur de Energieslurper. U krijgt dan een energiekoffer thuis, waarin een aantal energiemeters zitten. Met de energiemeters gaat u het stroomverbruik van de apparaten in huis meten. U komt er zo achter waar uw grootste energieslurpers zitten. De opzet is dat de resultaten niet alleen gedeeld worden binnen het eigen huishouden maar ook tussen de huishoudens. U geeft de energiekoffer dus door naar uw buurtgenoot. De metingen van de hele buurt worden geëvalueerd en besproken in een gezamenlijke slotbijeenkomst.

De actie Speur de Energieslurper wordt uitgevoerd door de Hanze Hogeschool in Groningen. U kunt zich opgeven via studenten van de Hanze Hoogeschool of het Drenthe College in Emmen, die bij u langs de deur komen.

Heeft u door deze actie een beter inzicht gekregen in uw stroomverbruik en bent u enthousiast en wilt u meer weten, dan kunt u aan de slag met de stappen 2 of 3. In stap 2 gaat u aan de slag met uw energiegedrag en in stap 3 gaat u aan de slag met uw woning.

 

STAP 2 - Aan de slag! Met uw energiegedrag

Energiebesparen hoeft niet ingewikkeld te zijn en hoeft niet veel geld te kosten. Het is ook een kwestie van het bewuster omgaan met energieverbruik door gedragsverandering. Bijvoorbeeld door slimmer en efficiënter uw woning te verwarmen, korter te douchen en energiezuiniger te ventileren. Door verspilling op stookgedrag, douche-/badgedrag en ventilatiegedrag tegen te gaan kunt u 10% besparen op uw energierekening.

Maar, hoe kan je energiebesparen zonder te weten wat je verbruik is? Daarom wordt in deze nieuwe aanpak uw energiegedrag direct gekoppeld met uw energieverbruik. Want door uw energieverbruik te monitoren ziet u direct hoeveel u heeft bespaart als u uw energiegedrag heeft aangepast. En dat is leuk!

In de workshop ‘Aan de slag! Met uw energiegedrag’ leert u veel nauwkeuriger uw werkelijke energieverbruik uit te lezen. Daardoor weet u ook precies wanneer en hoe u verspilling tegen kunt gaan om uw woning te verwarmen, warm water te gebruiken en uw woning te ventileren. Daarnaast is ook het effect van aanpassingen in verlichting en elektrische apparatuur direct af te lezen.

De workshop wordt gegeven door energiecoach Winand Steynebrugh en hij begeleidt u gedurende één jaar om uw besparingsdoel te bereiken.

 

STAP 3 - Aan de slag! Met uw woning

tekst volgt nog